wtorek, 18 października 2016

Kotlety ryżowo-marchwiowe

Witam,
a więc pierwszym pomysłem na smaczny i zdrowy obiad są kotlety ryżowo-marchwiowe z piersią z kurczaka i kalafiorem.
Danie bardzo szybkie, proste i smaczne. Jednak przede wszystkim zdrowe. :)
 
Tak więc do wykonania dania potrzebujemy :
- paczkę ryżu,
- jedną dużą marchew ( aczkolwiek można dać mniej lub więcej, według uznania ),
- sól morską, pieprz, inne ulubione przyprawy,
- 2 jajka,
- pierś z kurczaka,
- kalafior,
- olej kokosowy.
 
Na wstępie gotujemy ryż.
W tym czasie na tarce, na większych oczkach, musimy zetrzeć marchew.
W międzyczasie gotujemy, na wodzie osolonej solą morską,  kalafior.
Gdy ryż nam się ugotuje, musimy odczekać aż wystygnie.
Następnie łączymy ryż razem ze startą marchewką i wbijamy dwa jaja.
Doprawiamy według uznania. Ja osobiście przyprawiam pieprzem, gdyż ryż był gotowany na osolonej wodzie.
Możemy również urozmaicić przepis i dodać starta cukinię, pietruszkę itp.
Następnie pierś z kurczaka kroimy w kostkę bądź paski i doprawiamy.
Ja doprawiam pierś przyprawą Curry i Garam Masala oraz solą.
Zarówno kotlety jak i pierś smażymy na oleju kokosowym, na osobnych patelniach.
Na koniec wykładamy na talerz pierś z kurczaka, kotlety ryżowo-marchwiowe oraz kalafior i delektujemy się smakiem. :)
 
 
 
Mam nadzieję, że taka wersja obiadu, gdy czas nam nie sprzyja i nie mamy go zbyt wiele, Wam odpowiada. Ja osobiście w prostocie widzę zawsze coś wspaniałego, więc wystarczy improwizować. Kuchnia nie stawia nam ograniczników, a tylko dzięki wyobraźni i próbom, możemy stworzyć wyjątkowe dania.
 

 
Pozdrawiam i życzę smacznego.
M.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz